Kepelbagaian dan keunikan makanan tradisional Terengganu sememangnya telah tersohor di pelosok dunia. Bab kata orang tak sah kalau ke Terengganu kalau tak merasai makanan tradisionalnya. Antara yang selalu menjadi tarikan para pelancong adalah Nasi Dagang, Keropok Lekor, Pulut Lepa, Sata, Ketupat Sotong, Laksam, Akok, Dodol Daun Palas, Rojak Kateh, Puteri Mandi, Loklit dan banyak lagi.
- merupakan antara makanan warisan terengganu yang tersohor
 - biasanya dicampur dengan beras pulut dan beras biasa bersama-sama dengan beras biasa
 - dihidangkan dengan kuah gulai ikan tongkol dan acar timun
 
               keropok lekor                
- Daya tarikkan utama dan paling popular
 - Boleh dimakan rebus dan digoreng
 
Diperbuat daripada isi ikan yang digaul bersama kelapa parut,lada,garam
halia&gula
ketupat sotong
- sotong yang disumbat dengan beras pulut
-banyak diperolehi semasa musim mencadat sotong
edited by
nurliyana abd.aziz

nasi dagang


No comments:
Post a Comment